Camí costaner de la Costa Brava

Des de Port Bou al nord fins a Blanes, la costa de la Costa Brava està connectada per una sèrie de camins costaners que uneixen tots els pobles i ciutats principals. Aquesta xarxa de camins, “Cami de Ronda” en català, cobreix més de 200 km i triga un total de nou o deu dies caminant a una mitjana de 20 / 22kms / dia.

Cala Guillola

Cala Guillola, Cap de Creus, Cadaques

L’octubre del 2013 vaig passar quatre dies caminant entre Port Bou i Sant Martí d’Empuries. L’octubre del 2014 vaig tornar a agafar de Sant Martí i vaig passar quatre dies més caminant a Sant Feliu de Guixolls. Llum viatger amb només una motxilla de mida mitjana. Reservava hotels amb antelació i normalment arribava al meu destí a mitja tarda després d’haver sortit al matí després d’esmorzar cap a les 09.00.

Quan vivim a la província de Girona, ja havia visitat la majoria de les poblacions principals de la Costa Brava, però tenia moltes ganes d’explorar algunes de les zones menys conegudes i descobrir badies i cales poc amagades. Vaig triar octubre, ja que és un moment relativament tranquil per a Charming Villas i el clima és generalment bo, no la calor intensa de l’estiu i el clima de T.Shirt per als nord-europeus.

Durant els primers quatre dies de caminar vaig conduir cap a la petita estació de tren de Camallera, on vaig deixar el cotxe i vaig agafar el tren cap a la ciutat fronterera de Port Bou.

Dia 1. Port Bou - El Port de la Selva.
Aquest tram del nord de la Costa Brava era relativament nou per a mi. Havia visitat Llanca i el Port de la Selva en diverses ocasions, però la resta de la costa era un misteri. L’estació de tren de Port Bou era enorme i bastant tranquil·la. Aquesta ciutat fronterera antigament era un centre important entre Catalunya i França, però ara els seus temps de comerç i moviment són un record llunyà. No vaig passar la nit a la ciutat i em vaig trobar ràpidament amb les marques despullades de color vermell i blanc que em mostraven el camí a seguir.

Platja de Port Bou

La platja de la ciutat de Port Bou, Costa Brava

De la sortida de la platja a Port Bou, la ruta em porta cap amunt i sobre un cap i no torno a tocar l'aigua fins arribar a Colera. De manera similar a Port Bou, Colera era una petita ciutat costanera que semblava totalment tancada un dia setmanal a mitjans d’octubre. Vaig caminar per camps i boscos de pins amb albirades de blau fins a la meva esquerra fins arribar al Port de Joan, una petita badia just abans de la Platja Garbet.

Port de Joan, Garbet

Port de Joan, Garbet

Em vaig quedar una mica enganxat aquí ja que de sobte van desaparèixer les ratlles vermelles i blanques que seguia. Vaig tornar a fer un seguiment i no vaig poder agafar la pista. Al final em vaig adonar que la ruta em portava per la base dels penya-segats, a la cantonada amb la llarga platja de sorra "Platja Garbet". A partir d’aquí vaig passar pel poble de Llanca i vaig seguir el camí ben marcat fins al Port de la Selva.

Dia 2, Port de la Selva - Cadaques.
Tenia moltes ganes d’aquest tram pel cap de Creus. Salvatge i vent colpejat, aquí és on Dalí va passar molt del seu temps inspirant-se en el terreny. Des del moment que vaig deixar el Port de la Selva darrere meu, no vaig veure cap altra ànima fins que vaig arribar a Cadaques poques hores després. Vaig agafar una petita desviació cap a Cala Tavallera, que és aproximadament un terç del camí fins a la caminada del dia.

Cala Tavallera

Cala Tavallera

La resta del dia va ser una mica boirós i no vaig poder veure gaire, però vaig gaudir del passeig per Cadaques.

Dia 3, Cadaques - Roses
Un altre dia agradable per passejar el Cap de Creus en relativa solitud. Abans d’arribar a Roses es passa una sèrie de boniques badies, la primera de les quals és Cala Joncols.

Cala Joncols

Cala Joncols, cap de Creus

Després de creuar la capçalera del Cap de Norfeu, trobem algunes badies més de les quals Cala Montjoi és la més coneguda a causa del famós xef Ferran Adria i el seu restaurant número 1 del món, El Bulli. El passeig per Roses va ser força agradable amb algunes platges molt agradables als afores de la ciutat, però personalment Roses no és la meva ciutat preferida de la Costa Brava i em sembla una mica complicat en alguns llocs.

Dia 4, Roses - Sant Martí d'Empuries.
La sortida de Roses va ser probablement el meu tram menys preferit de tota la caminada. Hi va haver alguns bons trossos, però realment no vaig començar a gaudir-ne fins que vaig arribar a la reserva natural dels Aiguamolls de L'Emporda, que és una famosa reserva de vida salvatge amb moltes aus rares. A continuació, la ruta us portarà pel riu Fluvia, creuant a Sant Pere Pescador i travessant terres de conreu fins arribar a l’encantador poble costaner de Sant Martí d’Empuries.

Sant Martí d'Empuries

La platja de Sant Martí d'Empuries

Des de Sant Marti vaig agafar un taxi de tornada a l’estació de tren de Camallera i vaig agafar el cotxe i em vaig dirigir cap a casa a Besalu.

Dia 5, Sant Martí - L'Estartit.
A l'octubre de 2014 estava disposat a tornar i continuar des d'on vaig marxar l'any anterior. Aquesta vegada condueixo directament a Sant Marti i deixo el cotxe aparcat.

Cala Portixol

Cala Portixol, Sant Martí d'Empuries

Un cop arribeu a Cala Montgo, deixeu enrere el bullici de l'Escala fins arribar a l'Estartit.

Cala Montgo, L'Escala

Cala Montgo, L'Escala

El terreny és força pedregós sense peus la major part del dia. Hi ha dues badies on parar abans d’arribar a l’Estartit, Cala Ferriol i Cala Pedrosa.

Cala Ferriol

Cala Ferriol, L'Estartit

Dia 6, L'Estartit - Begur
El sisè dia comença amb un agradable passeig descalç per la platja de sorra fins arribar al riu Ter que desemboca al mar. El llibre que llegia afirmava que podríeu desaprofitar-ho, però al arribar al riu vaig trobar que això era impossible. L'única opció era caminar pel costat del riu fins al primer punt d'encreuament de Torroella de Montgri, després tornar cap a la platja i anar cap a Begur. Hi ha una altra opció que us permet recórrer el paisatge i els pobles de l'Empordà i Palau de Sator i Pals abans d'arribar a Begur, però jo preferia fer la ruta costanera.

Platja de Sa Riera, Begur

Platja de Sa Riera, Begur

Dia 7, Begur - Palamós
És força llarg, però val la pena pels paisatges impressionants del camí. Primer cap amunt, hi ha la vista cap a Platja Fonda i Aiguablava.

Platja Fonda, Aiguablava

La vista de Platja Fonda i Aiguablava

La platja d’AiguaBlava, Begur

Aigua Blava, Begur

Des d’Aiguablava, la ruta us porta cap a l’interior i us portarà a la bonica petita badia de Tamariu.

Tamariu, Costa Brava

La platja de Tamariu

Després de Tamariu, el camí ens porta a la petita cala de Cala Pedrosa, fins al far del Far de Sant Sebastia i, de nou, a Llafranc. Per dinar, podeu aturar-vos aquí a Llafranc o a la propera badia costanera de Calella de Palafrugell.

La ruta us porta per la capçalera de Cap Roig, on trobareu a la pista descarada Cala Estreta.

Cala Estreta

Cala Estreta

Quan us apropeu a Palamos, la primera platja que trobareu és el gran Platja Castell.

Platja Castell, Palamós

Platja Castell, Palamós

El camí costaner us porta per davant d’unes petites petites badies abans d’arribar al principal passeig marítim de Palamos.

Dat 8, Palamos - Sant Feliu de Guíxols.
Un dia agradable i força pla de caminar passant per moltes badies precioses.

Cala del Forn, Costa Brava

Cala del Forn, Costa Brava

Cap Roig, Costa Brava

Cap Roig, Costa Brava

Platja Sa Conca, Costa Brava

Platja Sa Conca, Costa Brava

Vull dir tornar i acabar l’últim tram fins a Blanes, així que mireu aquest espai.

4 reflexions sobre "Camí costaner de la Costa Brava"

  1. Moltes gràcies per la vostra meravellosa descripció de la Costa Brava. M’has inspirat a visitar i ara tinc unes vacances precioses amb amics passejant pel Cami de Ronda. Espero venir a quedar-se a Charming Villas la propera vegada que estigui a Espanya quan decidim la nostra ubicació preferida a la Costa Brava.

  2. Quina és la vostra opinió sobre fer aquesta caminada fins a abril? I aneu cap a l’interior ja que gaudeixo dels boscos i una mica de muntanya. Gràcies.

    • Hola Sue,
      gràcies pel teu comentari. L’abril està bé, en general és una època de l’any molt agradable. Fa fresc (no fa fred) i podeu passar uns dies de sol encantadors i una mica de pluja. La major part del passeig es realitza al llarg de la costa, però hi ha trams que us porten cap a l'interior.
      Si us agrada caminar per muntanya, Catalunya té molts grans rutes de muntanya pels Pirineus i Prepirineu.

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu no desitjat. Esbrineu com es processa el vostre comentari.